Hogyan válasszon kerti bútort

Hogyan válasszon kerti bútort
A régi mondás azt tartja, hogy a friss levegőn mindig jobb. Talán ezért is várjuk, hogy minden évben étkezhessünk a szabadban. Egy hátsó udvar vagy terasz étkezővé alakítása minimális erőfeszítést igényel. Mindennek az alapja egy kényelmes, szabadtéri bútor, mint amik a Fieldmann kínálatában elérhetőek.

A nyár a szabadtéri étkezéshez kapcsolódik. A kinti étkezés élvezetének feltétele az étkezőasztal, kényelmes székekkel. Új étkezőgarnitúra vásárlásának tervezésekor egyszerű kérdések segítenek Önnek:
 
Hány ember fog a leggyakrabban az asztalhoz ülni?
Körültekintően tervezze meg, hogy átlagosan hány vendéget fogad. Ettől a számtól nemcsak a székek vagy a fotelek száma függ, hanem az asztal mérete és az egész készlethez szükséges hely is. Ha azt tervezi, hogy 6 főt szeretne vendégül látni, akkor a kerek asztalnak átlagosan legalább 3,5 méteres területre lesz szüksége. Ezenkívül számítson minden székhez 40 cm szabad helyet a kényelmes ülés érdekében. Magasságát tekintve a talajtól kb. 70 cm ideális a kényelmes étkezéshez.  A kisebb étkezőgarnitúrák általában négy, a nagyobbak hat vagy akár hét személynek ideálisak. Praktikusak az összecsukható asztalokkal ellátott szettek, amelyeket szükség esetén bővíthetőek is. – Hívja fel a figyelmet a Fieldmann márka menedzsere.


Kolik lidí bude u stolu nejčastěji sedávat?
Milyen formát válasszon?
A legtöbb kerti asztal lapja ovális, kerek, téglalap vagy négyzet alakú. A négyzet alakú forma ideális például társasjátékokhoz, míg a kerek forma beszélgetésre ösztönözi a körülötte ülőket. Helyet takaríthat meg, ha a falhoz tudja állítani a téglalap vagy négyzet alakú asztalt. És ha ezután a szokásosnál több vendég számára kell helyet kialakítani, egyszerűen tolja be az asztalt a térbe.
Mennyi hellyel rendelkezik?

Először válassza ki azt, hova fogja helyezni a kerti szettet, majd utána válassza ki a bútort. Például egy kerti házban vagy pavilonban található asztalokkal és székekkel szabadabb kezet kap, amikor az anyagot szeretné kiválasztani. A burkolt és fedett területek megakadályozzák néhány finomabb anyag kedvezőtlen nedvesedését, míg a nyitott teraszok tartósabb bútorokat igényelnek. Egy hatalmas készlet teljesen elborít egy kis helyet, míg egy kicsi szó szerint elveszik egy nagy térben. Mielőtt bútort vásárol, ne felejtse el megfelelően felmérni a helyet.
 

Milyen kényelmi szempontokat kell figyelembe venni?

Ha az Ön étkezőszékei a teljes kültéri tér, elsődleges ülőhelyei lesznek, feltétlenül szerelje fel a székeket puha párnákkal. „Ha szeretne hosszú estéket eltölteni az étkezőasztal mellett, kellemes baráti vagy családi társaságban, a párnázott székek mellett a magas háttámlákat ajánlom. A háttámlának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy a gerinc és a vállak kényelmesen megtámasztva legyenek” – javasolja Herczeg Szabolcs. Amennyiben a relaxálás a fő cél, akár csak napozás miatt, vagy kényelmesen könyvet szeretne olvasni a napózóágyán, akkor mindenképp vegye figyelembe a párnák méretét, vastagságát, hogy ne okozzon kényelmetlenséget a kikapcsolódás közben!
 

Kerti bútorok terhelhetősége

Manapság már a legtöbb bútor jó teherbírású. Ennek ellenére ellenőrizze ezt az értéket a bútor megvásárlása előtt. A székek esetében a normál teherbírás 100 és 120 kg között van. A tartósabb felépítésű fotelek általában még nagyobb terhelhetőséggel rendelkeznek. Az alacsonyabb teherbírású (90 kg és kevesebb) székek és padok hajlamosabbak a repedésekre, ezért alkalmasabbak gyermekek kerti bútoraihoz. Az adott anyag szorosan kapcsolódik a teherbíráshoz, általában a legmagasabb értékeket fa és fém készletek érik el.

Milyen anyagú bútort válasszon?

A kerti szett anyagának konkrét megválasztása nemcsak az ízlését és a külső átfogó kialakítását határozza meg, hanem az imént említett helyet is. A készlet megvásárlása előtt ellenőrizze, hogy a kiválasztott anyag mennyire ellenálló, és hogy ellenáll-e az esetleges hőmérséklet-ingadozásnak.

Mesterséges rattan

A normál rattannal ellentétben, a mesterséges rattanból készült, általánosan elérhető és keresett bútorok megtartják a természetes rattan összes előnyét, azaz a könnyedséget, a rugalmasságot és a légáteresztést, ráadásul még a rossz időjárás sem áll az útjukba. Sokkal tartósabb, nem reped, fakul vagy penészedik. Ez azonban akkor érhető el, ha a korábban említett anyaggal együtt, minőségi konstrukciót választ. A fát az idő múlásával az említett betegségek is érinthetik, ezzel ellentétben, a szilárd fémszerkezetek megakadályozzák ezeket. Szempont lehet még az egyszerű karbantartás és a könnyű súly is, melynek köszönhetően a gyerekek is gond nélkül használhatják a bútorokat. Emellett számos színes dekor közül választhat.

Fém

Értékelni fogja az egyszerű fémbútorok tiszta vonalait, még fedetlen helyeken és modern épületekben is. A tartósság és a nagyon minimális karbantartás a fém kerti szettek fő jellemzői. Nem kell aggódnia a nedvesség, az egyes darabok közvetlen napsugárzástól való védelme vagy vihar esetén történő rögzítése miatt. Az egyik legjobb minőségű fém az alumínium, amely ellenáll a korróziónak, és könnyebb súlyának köszönhetően egyszerűen szállítható. A fém fotelekkel és székekkel azonban hamarosan felfedezheti a fém fő hátrányait - télen az anyag lehűl, nyáron pedig felforrósodhat. Puha párnák és takarók részben megoldhatják ezeket a gondokat.

Fa

A hagyományos fából készült anyagot ízlésesen kiegészítik a fából készült pergolák és meleg színekkel díszített homlokzatok. Választhat őshonos vagy egzotikus fa változatok közül, mint például a szívós eukaliptusz vagy a tikfa. Amennyiben fából készült szett vásárlásán gondolkodik, ne feledje, hogy a lehető leghosszabb élettartam érdekében a kezelésre (pácolás vagy olajozás) nagy gondot kell fordítania. Ezért a fa szilárdsággal, nagy teherbírással és összetéveszthetetlen szerkezettel jutalmazza. Helyi erdők fájából készült bútorok a legolcsóbb változatok. Válasszon kezelt és impregnált fát, amely tovább fog tartani. A legjobb minőségű változat ezután a tömör fa, amely kiváló élettartamú és robusztus. Egzotikus erdőkből származó, kissé drágább trópusi fából készült bútorokat könnyebb fenntartani. Mindenekelőtt kiváló minőségű tömör tikfa, amely ellenáll a rothadásnak és a rovar fertőzésnek a természetes olajok magas tartalma miatt.

Műanyag

Ha műanyag kerti bútorokról beszélünk, akkor könnyű és könnyen deformálható fehér székekre gondolhat, amelyek minden alkalommal eldőlnek, amikor fúj a szél. Szerencsére a helyzet változik, és a mai műanyag kerti bútorok sokszor tartósabbak és jobb minőségben készülnek. Ugyanakkor megőrzi azokat a klasszikus előnyöket, mint a könnyű moshatóság, a könnyedség és az alacsony ár, valamint a széles színválaszték. A drágább darabokat általában fém profilokkal erősítik meg, ennek köszönhetően ezek a kerti készletek sokkal stabilabbak. A korábbi anyagokkal összehasonlítva nem tűnik annyira fényűzőnek, de megfelelő szín és kialakítás kiválasztásakor akár egy műanyag étkezőgarnitúra is a modern kertek ötletes darabjává válhat.


Praktické jsou skládací stoly a židle nebo křesla Fieldmann
Hogyan fogja tárolni?

Gondolja át azt is, hol és miként fogja tárolni a bútorokat. A Fieldmann összecsukható asztalok és székek vagy fotelek kialakításuknak köszönhetően rendkívül praktikusak. Egy másodpercen belül minimális méretre hajthatók össze, és nem foglalnak el felesleges helyet a tárolás során. Az egymásra rakható székek is jó megoldást jelentenek. Szezonon kívül szétszerelheti és tárolhatja a bútorokat. Általában nem szabad kitenni nedvességnek, vegyszereknek (például garázsban vagy műhelyben), UV-sugárzásnak vagy nagy hőmérséklet-ingadozásnak. Amennyiben nincs lehetőség tárolásra, szerezzen be egy átlátszó takaró vagy ponyvát, és takarja le a bútorokat. A kevésbé tartós anyagok, például fa tárolásakor fokozott óvatossággal kell eljárni.

Milyen karbantartással járnak?
  • Mesterséges rattan és műanyagból készült bútorok - a karbantartáshoz itt nem kell sokáig elidőzni. Nyáron és tavasszal csak nedves ruhával törölje le a pollent és a port, és az év hátralévő részében egyáltalán nem kell aggódnia a bútorok miatt.
  • Fém - szerencsére a fémbútorok karbantartása és tisztítása sem túl időigényes. A lágy ecsettel végzett szokásos tisztítás mellett a szezont megelőzően átkenheti az illesztéseket, vagy korróziógátló spray-t is használhat az adott fémtől függően.
  • Fa - a fából készült bútorok karbantartására több időt szükséges fordítani. A rendszeres tisztítás mellett szezononként legalább kétszer egy speciális olajjal vagy más termékkel kell bevonni a bútorokat. A rendszeres ápolásnak köszönhetően meghosszabbíthatja a bútorok élettartamát és megakadályozhatja a fakulást.




Ismerje meg a Fieldmann kerti bútor kínálatát

Přemýšlejte také o tom, kde budete nábytek skladovat. Praktické jsou skládací stoly a židle nebo křesla Fieldmann.


 
Zpět na fieldmann blog